Η Σουηδία και η αγορά ακινήτων: νέα προβλήματα στον ορίζοντα

Συνήθως, όταν αναφέρεται στις σκανδιναβικές χώρες, στη συλλογική φαντασία, η ευημερία είναι το πρώτο χαρακτηριστικό στοιχείο.

Λίγο μάλιστα αναφέρεται η λέξη «κρίση», θεωρώντας ότι είναι μια ομάδα ιδιαίτερα δραστήριων εθνών και προσανατολισμένη στην πολυετή, ενάρετη ανάπτυξη σε κάθε τομέα.
Ωστόσο, το 2019 δεν φαίνεται να έχει επιβεβαιώσει αυτήν την κατάσταση.

 Πράγματι, μπορούμε να πούμε ότι όσον αφορά τη Σουηδία και ιδιαίτερα την αγορά ακινήτων, η πραγματικότητα φαίνεται να έχει ανατραπεί πλήρως. Για αρκετά χρόνια υπήρξε έλλειψη στέγης και οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν εκθετικά.
Η πολιτική στέγασης τα τελευταία χρόνια είχε σημαντικές επιπτώσεις, ιδίως σε διεθνές αλλά και σε τοπικό επίπεδο. Λόγος για τον οποίο εφαρμόστηκαν οι μεταρρυθμίσεις και τα σχέδια που αποσκοπούν στη διασφάλιση της περιοχής από περιβαλλοντική άποψη, αλλά και στην παροχή κινήτρων για την υπογραφή συμβάσεων αγοράς και πώλησης.

Το πρόγραμμα «Το εκατομμύριο» βασίζεται ακριβώς στην ταχύτερη διαδικασία αστικοποίησης στη Σουηδία. Πολλά νέα σπίτια χτίστηκαν στα προάστια και προφανώς ήταν λιγότερο ελκυστικά από αυτά του κέντρου. Ο λόγος για τον οποίο εφαρμόστηκε ένα σχέδιο εκσυγχρονισμού για την ενθάρρυνση των επενδυτών να αγοράζουν ακίνητα ακόμη και σε λιγότερο μητροπολιτικές περιοχές.

Ωστόσο, η κατασκευή αυτών των νέων διαμερισμάτων δεν μπόρεσε να διατηρήσει σταθερό ρυθμό μέχρι να αντέξει την αιφνίδια αύξηση του δημογραφικού ρυθμού.
Στην πραγματικότητα, οι μετανάστες αντιμετωπίζουν πολλές δυσκολίες όσον αφορά την εξεύρεση περιουσίας, δεδομένου ότι η πρωτεύουσα, Στοκχόλμη, είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες πόλεις στην Ευρώπη.
Για να μπορέσετε να υπογράψετε μια σύμβαση μίσθωσης, πρέπει να έχετε τον σουηδικό αριθμό προσωπικής σας ταυτότητας.

 Το μέσο κόστος για την ενοικίαση ενός διαμερίσματος είναι 6.500 SEK. Αλλά το πρόβλημα είναι ο χρόνος αναμονής για την υπογραφή μιας σύμβασης, καθώς υπάρχουν πάρα πολλοί πολίτες που επιθυμούν να αποκτήσουν ένα σπίτι, αλλά η διαθεσιμότητα της προσφοράς είναι αυστηρά περιορισμένη.

Αλλά γιατί δεν έχουν κατασκευαστεί περισσότερα σπίτια στη Σουηδία;
Υπάρχουν πολλοί λόγοι, αλλά οι κύριοι είναι οι εξής:

• Οι τιμές γης και το κόστος κατασκευής έχουν αυξηθεί
• Οι κρατικές επιδοτήσεις για κατασκευαστικές εταιρείες έχουν μειωθεί
• Οι εξαγορές γης και οι εγκρίσεις σχεδιασμού απαιτούν πολύ χρόνο και υπερβολικά μεγάλη διαδικασία

Ως εκ τούτου, μπορεί να διαπιστωθεί ότι τα στεγαστικά προβλήματα της Σουηδίας δεν γεννήθηκαν χθες, αλλά είναι αποτέλεσμα μιας επανειλημμένης κακοδιοίκησης με την πάροδο του χρόνου και έλλειψης ευελιξίας σε συνδυασμό με υψηλό κόστος κατασκευής.
Η έκρηξη του κτιρίου που ελπίζουμε ότι μπορεί να απογειωθεί το συντομότερο δυνατό απλά ανακουφίζει μέρος αυτής της δραματικής κατάστασης, αλλά δεν το επαναφέρει τελείως.
Ως εκ τούτου, ελπίζουμε ότι η Σουηδία θα μπορέσει τελικά να ανακτήσει την ισορροπία της μέσω της εφαρμογής νέων ευρύτερων κατοικιών και πολιτικών σχεδίων.

Αναζήτηση στο Realigro

 

    λογαριασμός Realigro

    • Twitter
    • Facebook
    • LinkedIn
    • Instagram
    2005-2024 REALIGRO REAL ESTATE LTD. All Rights Reserved - VAT Nr: 893969932
    Neikos Digital Agency
    1. Προτιμήσεις

      Για καλύτερη χρήση της ιστοσελίδας Realigro, ορίστε τις προτιμήσεις σας για τη γλώσσα, το νόμισμα, τα τετραγωνικά μέτρα ή τα τετραγωνικά πόδια (ft.)

      Ορίστε τώρα Να μην εμφανιστεί ξανά
    BB