Ακίνητα και πολιτική αβεβαιότητα: αυτό συμβαίνει στην Ευρώπη

Κάθε χρόνο, υπάρχουν αρκετές αναφορές σχετικά με την ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων. Ωστόσο, σύμφωνα με τα τελευταία συμπεράσματα, φαίνεται ότι η περίοδος αυτή δεν είναι ιδιαίτερα ευημερούσα για την Ευρώπη και ότι έχει εκδηλωθεί ένα κύμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας μεταξύ των επενδυτών.
Παρόλο που ορισμένες χώρες όπως η Ιταλία είναι σε θέση να διατηρήσουν αρκετά υψηλές τάσεις πωλήσεων, γενικά το πολιτικό κλίμα και οι διεθνείς σχέσεις μεταξύ των διαφόρων χωρών φαίνεται να είναι τα αδύνατα σημεία που, με το πέρασμα του χρόνου, έφεραν τις διάφορες εντάσεις οικονομία.
Αλλά ποιες ήταν οι κύριες αιτίες αυτού του αποκλεισμού;

Μαζί με τη γενική πολιτική αστάθεια, η αύξηση των επιτοκίων αποτέλεσε επίσης αποφασιστικό παράγοντα για τους επενδυτές στη διαδικασία επιλογής τόσο του τόπου όσο και του τύπου της περιουσίας. Η ευρέως διαδεδομένη απαισιοδοξία έγινε αισθητή κυρίως στις χώρες όπου υπάρχει σήμερα ένα ενθαρρυντικό γεωπολιτικό κλίμα.
Μεταξύ του σχεδόν ατελείωτου καταλόγου, αναμφίβολα εντοπίζουμε την Αγγλία, η οποία, ως θύμα της Brexit, έχει δει κάθε πτώση του κέρδους, ειδικά στο αγγλικό τούβλο.
Ένα άλλο στοιχείο που δημιούργησε προβλήματα στον τομέα αυτό είναι η παρουσία τεράστιου ξένου κεφαλαίου, ιδιαίτερα της Ασίας, που μείωσαν σημαντικά την επιλογή διαφόρων περιουσιακών στοιχείων στην αγορά. Μεταξύ των εθνών που φαίνεται να είναι ξένες από αυτό το κρίσιμο σκέλος, εντοπίζουμε την πρώτη θέση στην Πορτογαλία, την οποία η Λισαβόνα κατέχει η οποία κέρδισε τις καρδιές των επενδυτών χάρη στην πολιτική σταθερότητα που απολαμβάνει και στην άριστη ποιότητα ζωής.

 Ακολούθησαν οι πόλεις του Βερολίνου, του Δουβλίνου, της Φρανκφούρτης και της Μαδρίτης, οι οποίες, για να προστατευθούν από αυτήν την άνθηση της γενικής δυσπιστίας στο ευρωπαϊκό τούβλο, εφάρμοσαν τη στρατηγική που αποσκοπούσε στην αύξηση των τιμών των ακινήτων, ιδιαίτερα στην αγορά κατοικιών πολυτελείας (+ 6%).
Η ανάπτυξη που περιμένει την Ευρώπη φαίνεται να είναι πιο αδύναμη σε σχέση με πέρυσι, η οποία στέφθηκε από μια ακμάζουσα αγορά ακινήτων και πάνω απ 'όλα σε συνεχή αλλαγή. Οι χρόνοι πωλήσεων αυξάνονται επίσης σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη. Ένα σπίτι παραμένει στην αγορά για περισσότερες από 140 ημέρες σε μεγάλες πόλεις, ενώ 160 ημέρες είναι ο αριθμός που χαρακτηρίζει τους μικρότερους Δήμους.
Γενικά, είναι γνωστό ότι όταν εξετάζουμε τις μεταβλητές που επηρεάζουν τους παράγοντες που χαρακτηρίζουν την αγορά ακινήτων, σίγουρα δεν μπορούμε να παραμελούμε συγκεκριμένα στοιχεία. Μεταξύ αυτών είναι απαραίτητο να αναφέρουμε το επίπεδο εκσυγχρονισμού των κτιρίων.

Τα τελευταία χρόνια πολλά κτίρια έχουν τροποποιηθεί και ανακαινιστεί. Συγκεκριμένα, οι ανάγκες των επενδυτών έχουν αλλάξει και επί του παρόντος επιλέγουν μικρότερα αλλά έξυπνα και πράσινα σπίτια. Αλλά αυτά τα προνόμια, καθώς και η αύξηση του κόστους που σχετίζεται με την αγορά των κτιρίων, χρειάζονται χρόνο για να εφαρμοστούν.
 Και αν η Ανατολική Τίγρης δεν φαίνεται να σταματάει να κινείται προς την καινοτομία, στην περίπτωση αυτή δεν μπορεί να ειπωθεί το ίδιο της ευρωπαϊκής ηπείρου, σίγουρα παλαιότερο και γεμάτο ιστορία και με ιστορική πολιτιστική κληρονομιά που πρέπει να προστατευθεί. Ευελπιστούμε ότι η ιστορία, ο πολιτισμός και η ανάγκη προστασίας της παράδοσης δεν είναι υπερβολικά βαρύ φορτίο για να μην επιτραπεί στην Ευρώπη να προχωρήσει στην αγορά ακινήτων.

Αναζήτηση στο Realigro

 

    λογαριασμός Realigro

    • Twitter
    • Facebook
    • LinkedIn
    • Instagram
    2005-2024 REALIGRO REAL ESTATE LTD. All Rights Reserved - VAT Nr: 893969932
    Neikos Digital Agency
    1. Προτιμήσεις

      Για καλύτερη χρήση της ιστοσελίδας Realigro, ορίστε τις προτιμήσεις σας για τη γλώσσα, το νόμισμα, τα τετραγωνικά μέτρα ή τα τετραγωνικά πόδια (ft.)

      Ορίστε τώρα Να μην εμφανιστεί ξανά
    BB