Μεταρρύθμιση ακινήτων: τα τελευταία νέα από τη Γερμανία

Το γερμανικό κοινοβούλιο εφάρμοσε πρόσφατα νέους φόρους ιδιοκτησίας. Αυτή η μεταρρύθμιση παρέχει ένα νέο μοντέλο για τον τελικό υπολογισμό που πρέπει να ακολουθηθεί για το τελικό ποσό του συνολικού ποσού που θα πληρωθεί.

Η διάταξη αυτή ψηφίστηκε με αρκετά μεγάλη πλειοψηφία από τους γερμανούς βουλευτές. Αλλά ποιες είναι οι νέες μέθοδοι υπολογισμού;

Ο φόρος θα επηρεαστεί από:
- Η αξία της περιοχής στην οποία βρίσκεται το ακίνητο
- Το μέσο ενοίκιο
- Η αξία του κτηματολογίου
- Το είδος της ιδιοκτησίας

Όλα αυτά προφανώς περιλαμβάνουν ένα περιθώριο αυτονομίας εκ μέρους των δημοτικών αρχών. Αυτονομία που θα προκύψει από την επιλογή του συντελεστή που θα χρησιμοποιηθεί για τον τελικό υπολογισμό.

Ωστόσο, σύμφωνα με μια πρώτη γενική ανάλυση. μια τέτοια μεταρρύθμιση δεν θα (αρχικά) θα επιφέρει ουσιαστική αλλαγή στην καταβολή του φόρου.
Όπως και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και πέραν αυτής, ακόμη και στη Γερμανία, ο φόρος κατοικίας αποτελεί έναν από τους βαρύτερους φόρους. Αυτόματη επίσης μία από τις πιο σημαντικές καταχωρήσεις για την πολιτεία. Το συνολικό ποσό που υπολογίζεται είναι περίπου 14 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Ο νέος φόρος, ή μάλλον η νέα μέθοδος υπολογισμού, πρέπει να ξεκινήσει από το 2025.
Γιατί όμως το Bundesrat επέλεξε αυτή την επιλογή;

Η γερμανική παράδοση, από οικονομική άποψη, δεν είναι τόσο πρόσφατη. Για το λόγο αυτό, πολλές αρχές αξιολόγησης είναι ιδιαίτερα ξεπερασμένες.
Μια περαιτέρω επίδειξη για το πώς, η γερμανική δύναμη, θέλει πάση θυσία να παραμείνει σε βήμα με την εποχή και να μην απομακρυνθεί για οποιονδήποτε λόγο.

Ο υπουργός Οικονομικών, Olaf Scholz, φαίνεται να είναι περισσότερο από αισιόδοξος για το θέμα. Ο χρόνος υπολογισμού του φόρου θα είναι αναμφίβολα μειωμένος. Ένα στοιχείο που πρέπει να ληφθεί υπόψη αντιπροσωπεύεται επίσης από την μεγαλύτερη ακρίβεια που αποδίδεται στον τελικό υπολογισμό του ίδιου του φόρου. Πράγματι, έχοντας εισάγει νέες παραμέτρους αποτίμησης, είναι προφανές πώς μπορούν να ωφεληθούν πραγματικά ο οριστικός ορισμός του συνολικού ποσού που πρέπει να καταβληθεί.

Μια διαφοροποίηση που θα βασίζεται επίσης στον τύπο και την αξία της περιοχής όπου βρίσκεται το ακίνητο.

Αυτή η επιλογή θα επηρεάσει πιθανώς και τους μελλοντικούς αγοραστές, οι οποίοι θα επιλέξουν το σπίτι τους με ισορροπημένο τρόπο και με αυτά τα στοιχεία.

Ας θυμηθούμε επίσης ότι η Γερμανία είναι μέρος μιας ομάδας κρατών όπου πολύ λίγοι άνθρωποι αγοράζουν ένα ακίνητο. Ο λόγος για τον οποίο, όπως είχαμε προβλέψει, λίγοι θα δουν τη δομή της πληρωμής των φόρων ακίνητης περιουσίας αλλάξει.

Οι λόγοι αυτής της νοοτροπίας είναι ως επί το πλείστον ιστορικό. Πολλοί άνθρωποι έχασαν την περιουσία τους κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και δεν είχαν την ευκαιρία να γίνουν και πάλι αγοραστές.

Ένα ιστορικό και πολιτιστικό πρόβλημα που προφανώς εξαλείφεται και στο οικονομικό επίπεδο. Πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στη Γερμανία; Για να μάθετε περισσότερα, σας προσκαλούμε να παρακολουθείτε την πύλη μας όπως πάντα, ώστε να μην χάσετε ούτε και μόνο νέα σχετικά με την παγκόσμια αγορά ακινήτων!

Αναζήτηση στο Realigro

 

    λογαριασμός Realigro

    • Twitter
    • Facebook
    • LinkedIn
    • Instagram
    2005-2024 REALIGRO REAL ESTATE LTD. All Rights Reserved - VAT Nr: 893969932
    Neikos Digital Agency
    1. Προτιμήσεις

      Για καλύτερη χρήση της ιστοσελίδας Realigro, ορίστε τις προτιμήσεις σας για τη γλώσσα, το νόμισμα, τα τετραγωνικά μέτρα ή τα τετραγωνικά πόδια (ft.)

      Ορίστε τώρα Να μην εμφανιστεί ξανά
    BB